Co se stane, když přestanete jíst cukr

Není žádným překvapením, že výrobci přidávají cukr do všeho možného. Jak už možná víte, jde o látku vysoce návykovou, která způsobuje uvolňování dopaminu, což je právě příčinnou návykovosti. Co se stane, když cukr přestanete úplně jíst, tj. když se cukru budete schválně vyhýbat? Lze to přežít? Upadnete do bezvědomí?

Po úplném vysazení cukru a po výrazném omezení příjmu vysokosacharidových potravin (např. pečivo, brambory, těstoviny) a po nahrazení těchto potravin vyšším příjmem tuků, se začnou dít tyto věci:

  1. Sníží se pocity hladu. Hlad bývá u lidí závislých na cukru způsoben častými výkyvy hladiny glukózy v krvy. Zvýšení hladiny glukózy (glukóza je v podstatě cukr) má za následek vyloučení inzulínu. Inzulín zajišťuje ukládání glukózy v podobě tuku do tukových buněk a otevírá buňky k příjmu glukózy. Při nadbytku glukózy krvi má tedy tělo snahu cukr rychle uložit. Jenže po rychlém uložení do tukových tkání dostanete hlad. Inzulín nosiče energie z krve odklidil do podoby tukových zásob a energie proto brzy není dostupná. Proteiny sice také způsobují výkyv hladiny glukózy a tím nástup inzulínu do práce, ale ne v takové míře jako cukry. Po příjmu tuků proto hlad mít hned nebudete. Po snězení cukrů ovšem ano.
  2. Nebudete po jídle vyčerpaní, malátní, a unavení. Stane se tak díky klidnějšímu metabolizmu. Hladina glukózy nevystřelí nad normál a díky tomu ani hladina inzulínu. Nedojde ke zběsilému úklidu nadbytečné glukózy do tukových buněk.
  3. Pokud máte nadváhu, začne se vám rychle váha snižovat, zejména díky ztrátě nadbytečně vázané vody na tuky.
  4. Zlepší se vám nálada. Důvodem je skutečnost, že cukr je v podstatě jed. Otravuje celé tělo. Budete méně stresovaní, klidnější, ustoupí náladovost. Odstranění cukrů z jídelníčku způsobí, že bude možné s vámi lépe vycházet, protože nebudete tolik protivní, sebestřední, nejistí. Zlepší se vám kognitivní funkce, čili myšlení, soustředěnost a paměť.
  5. Zmírní se problémy s pletí, máte-li nějaké (např. začne mizet akne).
  6. Zmírní se záněty, autoimunitní reakce, bolesti hlavy, apod.

Ptáte se, odkud budete získávat energii, když ne z cukru?

Odpovědí jsou tuky.

Během pár týdnů se tělo naučít využívat energii přimárně z tuků, což je mnohem klidnější, než spalování glukózy a tedy přestanete mít časté nebezpečné výkyvy hladiny glukózy, tj. nemáte nedostatky, ani přebytky energie. Udržet hladinu glukózy v určitém rozmezí dá tělu hodně práce. Glukózu nejde ukládat. Nadbytečná glukóza se musí převádět na tuky a potom ukládat v podobě tuků. (U lidí s vyšší inzulínovou rezistencí potom dochází k vylučování glukózy ledvinami a k řadě souvisejících problémů.)

Přechod od cukru k tukům

Pozor! Cukr aktivuje pozitivní zpětnou vazbu skrze uvolnění dopaminu (molekula pro zajištní motivace), což zvyšuje chuť k jídlu (sníte-li sladké, uvolní se za odměnu dopamin, což je skvělý pocit, který chceme stále zažívat; cukr = potěšení) Jenže cukr se nepřímo díky uvolňování dopaminu stává “drogou”. Po vysazení cukru se proto mohou po několik dní až týdnů dočasně objevit silné abstinenční příznaky. Budete často myslet na sladké a když odoláte, bude vám špatně. Ale když to vydržíte, zažijete těžko uvěřitelné pozitivní změny. Projít detoxem rozhodně stojí za to. Začnete vnímat přirozené chutě potravin. Dokonce vám začne chutnat i listová zelenina, které jste se dříve kvůli závislosti na cukru vyhýbali.

Zmírnit nepříjemné stavy lze například užíváním B komplexu.

Vaše tělo poběží namísto na cukrech častěji na ketonech. Přechod na primární spalování tuků namísto glukózy může několik dní trvat. Tělo si vzpomene, má tyto procesy natvrdo v DNA, takže se nemusíte bát, že by to nešlo. Sacharidy převažují v naší potravě krátkou dobu – ve srovnání s dobou, kdy lidé našeho typu, se stejnou DNA, ještě neznali zemědělství a živili se desítky a stovky tisíc let sběrem a lovem.
Jen je třeba počítat s nevolností a dalšími průvodními projevy souvisejícími s přechodem na jiný zdroj energie. Na buněčné úrovni se začnou tvořit nové enzymy určené ke spalování tuků namísto cukrů, a tyto změny vyžadují čas.

Máte-li zvětšené břicho, tzn. jste širší v pase, je téměř jisté, že máte ztučnělá játra. Vysadíte-li cukr, začnou se játra zvolna uzdravovat. Tuku se postupně zbaví, což umožní jejich lepší funkci. Játra jsou pro zdravou funkci těla mimořádně důležitá. Určitě si je nechcete vědomě zasvinit například požíváním alkoholu.

Díky vysazení cukru se také výrazně sníží riziko poškození ledvin, například v důsledku tvorby ledvinových kamenů. Ty vznikají coby ochranné ulity pro bakterie. Bakterie se v ledvinách množí díky nadbytku cukru, který se snaží tělo vyloučit i ledvinami. Proto je diabetes detekovatelný v moči. Pro zajímavost, tyto bakterie byly objevené teprve nedávno. Jsou asi 40 x menší než běžné typy bakterií.

Po několika týdnech se vám díky absenci cukru zvýší citlivost na cukr. Přesněji řečeno – citlivost se vrátí na ideální úroveň. Zmrzlina vám potom bude připadat odporně sladká. Populární značkové nápoje jako je Pepsi byste dobrovolně nevypili ani za pětset korun, protože je začnete vnímat jako brutálně přeslazené (17 čajových lžiček cukru schovaných v populárním slazeném nápoji je sám o sobě extrém; maximální bezpečná denní spotřeba cukru jsou 4 čajové lžičky!).

Do dvou až pěti let od chvíle, kdy přestanete jíst cukr, dojde k minimalizaci rizika aterosklerózy (ucpávání cév), infarktu (selhání činnosti srdce), mrtvice (ucpání cév v mozku), diabetu druhého typu a obezity. Konkrétně za předpokladu, že budete zároveň také aplikovat přerušovaný půst, nebo chodit denně na minimálně třicetiminutové vycházky.

Výrobci mají k dispozici nepřeberné marketingové triky, aby vás beztrestně přesvědčili, že kupujete potraviny zdravé, i když bývají kvůli vysokému obsahu sacharidů vyloženě zdraví škodlivé. Používají různé hlášky typu „Mysli na zdraví“, které vám mají nakukat, že jde o zdravou potravinu. Typicky müsli obsahuje vysoké množství cukru/sacharidů (čtěte etikety), takže zdravé být nemůže. Nebo používají místo cukru sladidla. U naprosté většiny sladidel se přitom potvrdilo, že dopady na zdraví jsou ještě horší, než v případě cukru.
Vy však díky zbavení se závislosti na cukru, kterou máte pravděpodobně již od dětství, se naučíte lépe vnímat chutě a cukr vás už nebude nijak lákat. A už vůbec nenaletíte na reklamu.

Máte-li problém s nadváhou, stačí nastudovat si co je to keto dieta, přerušované půsty a jaký vliv na zdraví má chůze. Potom zbavením se závislosti na cukru začnete bezbolestně a rychle hubnout.

Pravda o cukru

Jaká je pravda o cukru?

  • jde v podstatě o jed, protože způsobuje inzulínovou rezistenci, ztučnění jater, cukrovku druhého typu a řadu dalších civilizačních onemocnění
  • cukr vyvolává závislost (konzumace způsobuje uvolňování dopaminu, což je molekula určená k motivování, odměňování)
  • cukr nepotřebujeme jako zdroj energie a dokonce ani pro mozek (celé tělo lze napájet namísto glukózy prostřednictvím ketonů)

Kdo pokračuje v konzumaci cukru, i když zná pravdu?

To je velmi těžká otázka. Dle mého názoru trvá delší dobu, než člověk informace vstřebá, ověří, přijme, ale hlavně bude asi problém se závislostí samotnou. Lidé na drogách se také nemohou ze dne na den závislosti zbavit, byť v jejich případě jde o mnohem silnější závislost. Vedle toho je značně náročné snažit se vyhýbat cukrům v domácnosti, které členové mají nezdravé návyky a kvůli nevědomosti je ani nenapadne, že by je mohli chtít změnit. Vy potom vydržíte dělat dvojí jídla jen po určitou kratší dobu. Dalším důvodem mohou být poruchy osobnosti, například nízké sebevědomí. Lidé se třeba i nenávidí a snaží se všemožně trestat a sebepoškozovat. Důvodů bude řada. Doufám jen, že ve Vašem případě půjde pouze o setrvačnost, kdy máte zažité nákupní a stravovací návyky, které jsou přirozeně silné, ale ještě nevíte jak návyky přebít novými návyky a netušíte, jak navnadit na lepší stravovací návyky své blízké. Je to pracné, ale dá se to zvládnout.

Proč mi můžete věřit?

Zabývám se dlouhodobě studiem práce desítek lékařů specialistů na prevenci a léčení civilizačních nemocí. (V r. 2023 sleduji 26 lékařů.)
Zveřejňuji pouze prokazatelné informace, které vychází jak z vědeckých výzkumů (a dávám si velký pozor, aby se mezi výzkumy nepřipletly marketingové podvody), tak i ze zkušeností řady lékařů s jejich pacienty. V neposlední řadě pročítám tisíce komentářů u videí lékařů, kde se lidé svěřují se svými zkušenostmi a většinově potvrzují faktickou správnost informací týkajících se keto diety a zdravého životního stylu obecně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *